Нова закана од Бугарија- ако нема договор за историјата за еден месец, нема безусловна поддршка за интеграциите

Доколку за еден месец нема договор меѓу историчарите, Бугарија треба да ја прекине безусловната поддршка за Македонија во евроинтеграциите. Заканата доаѓа од бугарскиот претседател Радев, нагласувајќи дека напредокот во работата на мешовитата Комисија е основа за исполнувањето на Договорот за добрососедство.

Бугарија треба да ја поддржува Македонија, но не на сметка на нашата историја и идентитет, вели Радев. Тој е втор бугарски политичар по премиерот Борисов, кој поставува рок за постигнување на Договор во работатата на заедничката Комисија за историски прашања.