Студентите од „1против милион“ „го зазедоа“ ректоратот на Белградскиот универзитет

0
245

Пред ректоратот во Белград од утрово се одвива вистински скандал. Студентите кои пртестираат во движењето „1 против милион„ ги одземаа клучевите и вработените останаа пред зградата.

Демострантите утворо околу 5 часот и 30 минути, во моментов кога портирот ја отклучувал зградата за да влезе хигинеичарката ја искористиле приликата и му ги одзеле клучевите, раскажува ректорката на белгратскиот универзитет Иванка Поповиќ.

Па во моментов вработените се пред зградата на ректоратот, а студентите се внатре во Ректоратот. Денеска Ректоратот нема да работи, студентите ја окупираа зградата, изјави Поповиќ.

Ректорскиот колегиум испрати соопштение во кое се вели дека им е загрозено правото на 70 вработени, но спречено е и нормалното функционирање на универзитетот кои ги има повеќе од 100 илјади.

Извор ТЕЛМА