Бугарија „по балкански“ извади црвен картон за евроинтеграциите на Северна Македонија

Изминативе седум дена во поглед на надворешната политика, беа меѓу „најжешките“ седмици што Македонија ги имала од осамостојувањето досега. Во исчекување на тоа што ЕУ ќе го реши следната седмица за доделување датум за почеток на преговорите за приклучување кон европското семејство, во балканското ЕУ соседство помина вистинско торнадо, на само една недела пред Европскиот совет да донесе конечна одлука дали Северна Македонија и Албанија ќе добијат датум за почеток на преговорите.

Покрај двата одамна декларирани евроинтеграциски скептици, Холандија и Франција, пред надежта на Македонија се исправи Бугарија, а заби покажува и Грција. Додека Холандија, која традиционално е една од најконзервативните ЕУ членки во поглед на проширувањето, направи изненадување и во вторникот вечерта нејзиниот парламент го поддржа започнувањето на пристапните преговори со ЕУ на Македонија, но со многу покритички тон се позиционираше кон Албанија.

Извор мета.мк