Економист со татко Македонец од Скопје: Кој е човекот кој се кандидраше за претседател на Уругвај СВЕТ

Во Уругвај вчера се одржуваа претседателските избори, со кои беа беа пополнети и сите места во Претставничкиот дом и во Сенатот. Меѓу претседателските кандидати, се најде и Ернесто Талви, чии татко е Македонец од Скопје.

Како што пишува „Би-Би-Си“, Талви е економист кој се едуцирал во Чикаго, Талви е син на имигранти од Македонија и Куба.

Ја насочи својата кампања за едукација, со цел да создаде 136 јавни средни училишта во лишени населби. Повика на помалку тежок пристап кон програмите за криминал и рехабилитација на затворениците, пишува „Би-Би-Си“ за кандидатот со македонско потекло.

Tаткото на Ернесто, Мануел Талви, има еврејско потекло и е родум Скопје.