Загадувањето на воздухот со загрижувачки размери

Според густината на ПМ10 честичките, Скопје е на врвот на листата на светски метрополи. Во, Европа, главниот град е на шампионската позиција по загаденост на воздухот. Слична е сликата и во други градови низ земјата. Алармот е кренат а властите и граѓанските организации отворено дебатираат за поголема вклученост на граѓаните во пријавување на загадувачите. Од Зелениот институт сметаат дека треба да се дуплира и бројот на инспектори, за да се спречи загадувањето на воздухот.

Инспекторите од Министерството за животна средина и просторно планирање велат дека покрај најголемите загадувачи, општинските инспектори треба да се активираат на терен, за да ги фатат малите иницијатори на загадувањето. Од општината Аеродром велат дека се обидуваат со единствениот инспектор за животна средина, да го спречат користеното масло да се продава кај домаќинствата, за да се користи за греење. Портпаролката на општината рече дека се покренати 93 прекршочни постапки за правни лица.