Започна офанзивата на турската армија против курдите во северна Сирија

Турската војска започна офанзива во северна Сирија, што може да ги доведе во директен конфликт со курдските сили, сојузници на Соединетите држави.

Одлуката ја објави претседателот на Турција, Реџеп Таип Ердоган.

Турција сака да создаде таканаречена “безбедна зона” без присуство на курдската милиција, во која исто така ќе се сместат дел од 3,6-те милиони сириски бегалци сместени во Турција.