Избори Косово: Вo предност Демократскиот сојуз на Косово

0
188

Косовската центрана изборна комисија, на основана преброени 40 отсто од гласовите објави дека најмногу гласови на предвремените парламентарни избори  досега има Демократскиот сојуз на Косово на Иса Мустафа -25,28 отсто, следува Самоопределување со 24,03 отсто, ДПК на Хашим Тачи со 22,82. Коалицијата на Рамуш Харадинај освоила 12,66 отсто од гласовите. Српската листа ги очекува сите 10 места во Парламентот, загарантирани за Србите. Излезноста  била 44,19 отсто.