Лидерите на ЕУ се согласија на одложување на Брегзит, но не се знае до кога

Лидрите на ЕУ се договорија дека прифаќаат ново одложување на Брегзит, но нема да донесат за колку долг период, објави Би-Би-Си. Европската комисија (ЕК) рече дека за оваа ќе „продолжат да работат во следните денови“. Одлуката се очекува да биде донесена следната недела.

Разговорите за ново одложување на Брегзит доаѓаат откако советникот Саџид Џавид призна дека Велика Британија не може да ги исполни барањата за излез од Унијата до предвидениот рок на 31 октомври.

Премиерот на Велика Британија, Борис Џонсон, изјави дека чека на одлуката на ЕУ за да одлучат кој е нивниот следен чекор.