Орбан доби мандат за состав на преодната романска влада

0
160

„Одлучив да го назначам Лудовик Орбан, шеф на најголемата опозициска партија, за иден премиер“, рече Јоханис, кој доаѓа од истата партија, на пет дена по падот на социјалдемократската влада на Виорика Данчила.

Орбан, поранешен министер за транспорт, рече дека ќе се заложи за „зајакнување на владеењето на правото и независност на судството и враќање на рамнотежата во економијата“, што беше нарушена од експлозијата на јавни расходи во последните месеци.

„Ќе го искористам целото мое искуство и енергија во интерес на јавноста“, рече тој.