СЕ БУДИ ЛИ СТАРИОТ СУДИР: Бугарите во клинч со Македонија-се нижат закани и уцени

0
92

По објавувањето на бугарската декларација, во која Софија упати бројни барања од Северна Македонија како услов за почеток на преговорите за влез во ЕУ, не се стишува бурата, а сега интелектуалците од обете држави се побунија.

Имено, Бугарија бара, меѓу другото, Северна Македонија да не го нарекува својот јазик македонски, да ги избрише сите натписи за „бугарските фашистички окупатори“ од учебници и од спомениците посветени на настаните од Втората светска војна, своите наставни програми во историјата, литературата и географијата да ги усогласи со бугарските и да го отфрли тврдењето дека македонското малцинство постои во Бугарија.