Ситe тиe што имаат бугарски пасош се Бугари

,,Јас не ги гледам вашите сонародници кои добиле бугарски пасош само како на луѓе кои имаат формален документ, за мене тие што имаат бугарски пасош се Бугари. Сатнува збор за луѓе со бугарско самосознание и во голем бој за луѓе кои имаат бугарско државјанство“. Ова го изјави заменик претседателот на Бугарија, Илина Јотова.

Од 2001 година, 71 524 лица добиле бугарско државјанство во Република Македонија.