Бугарскиот европратеник Ќучук нов известувач за Македонија во Европарламентот

Бугарскиот европратеник од редовите на Либералите, Обнова, Илхан Ќучук, е новиот известувач за Северна Македонија во Европскиот Парламент.

Ваквата одлуката била донесена вчера на комисијата за надворешни работи на Европскиот Парламент.

Тој доаѓа на местото на Иво Вајгл и таа функција ќе ја извршува во следните пет години.

Улогата на известувачот во Европскиот Парламент е да ги подготвува извештаите за реформскиот напредок на Северна Македонија, кои служат како основа за ставот на Европарламентот.