Возење велосипед во Тетово e предизвик

Осумдесет и двегодишниот Раде Меновски е еден од малкумината кои низ Тетово се движат само со велосипед.Семејните обврски налагаат, а годините не се пречка, вели виталниот тетовец. Сепак потенцира дека сообраќајниот метеж е голем, па тешко е да се вози секојдневно велосипед низ Тетово.

„На денешно време низ град е многу тешко, голем сообраќај. Времето е такво да мораш да се пазиш. Со точак е многу ризично да се вози. Јас секогаш десно возам и полека гледам напред, го гледам сообраќајот. Ми се случувало скоро да паднам, во гужва голема, ама ќе рипнам. Од дете со точак сум, до ден денес сега 82 година терам одам со точакот, се возам редовно. Морам да помогнам дома, на фамилијата. Со агенда сум, да чувам деца, да одам да ги носам, да ги враќам“, објаснува Раде Меновски.