Едно лице обвинето за убиството на Бурим Идризи, испукал кон него 20 куршуми

Скопското Јавно обвинителство до Основниот кривичен суд Скопје достави обвинителен акт против едно лице за убиството на Бурим Идризи на улицата „Џон Кенеди“ во декември 2017 година.

„Обвинетиот на 20 декември 2017 година на автобуска постојка на улицата „Џон Кенеди“ во Скопје, наспроти училиштето „Цветан Димов“, со умисла го лишил од живот лицето Бурим Идризи, а го довел во опасност и животот на уште тројца други оштетени. Додека сега починатиот со останатите оштетени стоел на постојката, обвинетиот со автомобил „застава југо“ застанал од спротивната страна на коловозната лента и излегол од возилото со огнено оружје во рацете. Тој ја претрчал коловозната лента, се доближил до жртвата и испукал кон него 20 куршуми со калибар 7,62х39мм. Притоа, Идризи се здобил со повеќе огнострелни повреди кои резултирале со брз смртен исход, а со телесна повреда се здобил и еден од оштетените“, се наведува во соопштението од Јавното обвинителство.

Надлежниот јавен обвинител до Судот доставил и посебен предлог за продолжување на определената мерка притвор за обвинетото лице, бидејќи постои опасност од бегство како и околности кои упатуваат дека тој би можел да го повтори кривичното дело. Притоа обвинителот го ценел и фактот што обвинетиот веднаш по настанот се даде во бегство и речиси две години не беше достапен на органите на прогонот.