Заврши вонредната состојба на аеродромот во Амстердам , пилотот се збунил

Холандската полиција објави дека сите патници и членови на екипажот биле безбедно евакуирани од авионот.

Имало постапка што е вообичаена во итни случаи, кога постои опасност од поширок обем. Аеродромот беше затворен и повеќе амбулантни возила дојдоа на аеродромската писта.

Аеродромот „Шипхол“ бил известен подоцна дека пилотот случајно го активирал алармот.