Казни за прекршок на Изборен законик: Ќе одговара ли некој од ВМРО-ДПМНЕ како Бошкоски во 2011 година?

На 6 јуни 2011 година, еден ден по предвремените парламентарни избори, во медиумите одекна апсењето на лидерот на Обединети за Македонија, Љубе Бошкоски. Во неговиот автомобил, пред ресторанот Воденица беа најдени пари, за кои Бошкоски беше обвинет дека требало да ги користи за плаќање на изборните кампањи, но и за кои во „бомбите“ се слушнаа идниции за монтиран процес.

Осум години подоцна, Државниот завод за ревизија излезе со информација дека ВМРО-ДПМНЕ должи за кампањата од претседателските избори 400.000 евра. За Бошкоски, ова е парадокс, бидејќи истиот ревизор кој во 2011 оценил дека во кампањата на Обединети за Македонија се воделе изборните кампањи согласно законот за избори, истиот тој државен ревизор открил дека во кампањата за претеседателските избори во 2019 година за Гордана Силјановска-Давкова, 400 000 евра се непокриени.