ММФ предупредува на последици од зголемените плати и пензии и враќање на рамниот данок

Зголемувањето на минималната плата, платите во администрацијата и пензиите, како и враќањето на рамниот данок можат да ги поткопаат придобивките кое претходно  беа направени во фискалната политика. ММФ со критики за економските политики на Владата. Зголемувањето на минималециот нема да ја намали сиромаштијата, затоа што е многу поголема кај невработените,  но може да го намали формалното вработување, предупредува Фондот. Минималната плата расте побрзо од продуктивноста на трудот. ,што е над регионалните стандарди..

ММФ предупредува и за ризиците од напуштење на прогресивното оданочување и воведување на мерката Мој ДДВ, кои ќе ги зголемат буџетските трошоци. Оданочувањето, како што беше првично направено, ја подобруваше одржливоста на јавните фиансии ,а  властите стекнаа значителен кредибилитет на политиките и економијата се опорави. Сега, со одложувањето ќе се забави растот на приходите ,што заедно со повисоките продонеси за социјално  осигурување ќе го зголемат буџетскиот дефицит од 1,8 до 2,5%., пишува ММФ.