Можно е Специјалниот суд да го повика и Хашим Тачи на сослушување

0
159

Директорот на Центарот за хуманитарно право во Приштина, Беким Бљакај, изјави дека почетокот на работата на Специјалниот суд, и покрај предрасудите за него, може да му помогне на Косово и дека е логично овој суд да го повика и косовскиот претседател Хашим Тачи.

Гостувајќи на КТВ, Бљакај рече дека е важно и Специјалистичките комори да почнат со работа што е можно побрзо.

Тој смета дека не меѓународната јавна сцена постојат многу предрасуди.

-Специјалистичките комори, исто така, можат да му помогнат на Косово, бидејќи предрасудите се претерани, а со почетокот на процесот можат да се разјаснат многу работи, за злосторствата да не бидат предимензионирани- рече Бљакај.

Зборувајќи за можноста Специјалниот суд да го повика и Хашим Тачи, Бљакај кажа дека неговото име најчесто се споменува во извештајот на Советот на Европа, пренесува порталот Косово онлајн.