Новиот лидер на Еворската народна партија , Доналд Туск, најави борба против популистите

Претставниците на европските народни партии гласаа со 491 гласа за Туск, а против биле 37 делегати на Конгресот на ЕПП.

Туск на лидерскоот место на ЕПП го замени Французинот Жозеф Доул, кој ја предводи партијата од крајот на 2013 година

Туск (62) беше единствениот кандидат за нов шеф на централно-десничарската европска партија и најсилната политичка група во Европскиот парламент.

На крајот на ноември, му истекува мандатот како претседател на Европскиот совет, на кој беше избран во 2014 и 2017 година.

„Подобро е да се биде претседател на ЕПП отколку поранешен претседател на Европскиот совет“, се пошегува Туск, откако беа објавени резултатите.