Османи: Нон-пејперот од Франција треба да се анализира детално

Вицепремирот Бујар Османи смета дека забелешките на францускиот претседател Макрон во областа на судските реформи не важат за земјава, а она што било досега сработено, вели тој, не може да се негира.

„Тоа не може да се негира затоа што тоа е европското законодавство, тоа се завршени работи и мора да продолжиме натаму. Тоа што е важно е владеењето на правото, правната држава или поглавјата 23-24. Тие сега ќе бидат постојани во новите полиња, од преговорите до полноправното членство, но со тоа што да се гарантира одржливост и по пристапувањето во ЕУ. Тоа е затоа што некои земји по пристапувањето некако се релаксираат“, смета Османи.