Правната држава на клучно место

Правната држава има клучно место во интегративниот процес на земјата во Европската Унија но реално, има централно место и на терен – порача францускиот амбасадор, Кристиан Тимоние, кој денеска го посети новиот претседател на Уставниот суд, Сали Мурати.

Посетата на францускиот амбасадор на Уставниот суд доаѓа по расколот меѓу судиите при расправата на која, по барање на адвокатот Еленко Миланов, се оценуваше уставноста на членот 353 од Кривичниот законик, кој предвидува  големи казни кога се работи за злоупотреба на тендери и направена голема штета врз буџетот. Со овој член се опфатени најголем дел од случаите на СЈО.