Пратениците на СДСМ ќе гласаат за замрзнување на прогресивниот данок

Пратеничката група на СДСМ нема да го послуша екс министерот за финансии Драган Тевдовски и ќе гласа  „ЗА“ замрзнување на прогресивниот и враќање на рамниот данок.. Според парламентарците од владејачката партија со ваквото гласање нема да отстапат од социјалдемократската политика. Тврдат дека со градење социјална еднаквост и фер општество продолжува политиката која ја практикува СДСМ. Тевдовски пред два дена им порача на пратениците на СДСМ, дека доколку гласаат „ЗА“ одложување на прогресивниот данок, слободно можат да го отстранат терминот „социјалдемократски“ од името на партијата.

„Фер е да им се каже на граѓаните, дека системот не е подготвен за оваа реализација, дека треба да се работи дополнително на зголемување на даночниот морал на обврзниците. Треба да ги имаме и законските можности кои ги даваат соседите, и во таа насока не за укинување, туку за одложување на примената на прогресивниот данок“, рече Јован Митрески, координатор на СДСМ.