Српски разузнавачи уапсија Македонец заради кражба на документација за производство на муниција (ВИДЕО)

Б.Г. од Македонецот на претходната средба добил аванс од околу 30.000 евра, додека преостанатиот дел најверојатно во истиот износ пензионерот би го добил по испорака на целокупната документација, укажуваат оперативните сознанија и материјалните докази.

Ш.Д. инаку македонски државјанин, имал намера да ја користи документацијата во просториите на поранешната фабрика за оружје и муниција Сувенир во Македонски Брод, како и во фабриката во Катар, каде има дел од сосопственост.

Н.И. и М.М., активни инженери на Првиот партизан, беа уапсени покрај Б.Ги Ш.Д.во Ужице и Пожега, под сомнение дека доставиле документација од Првиот партизан за пари.

Акцијата била спроведена по оперативни сознанија на Бебзедносно разузнавачката агенција (БИА) дека некои работници, поранешен инженер на фабриката „Први партизани“ за пари добиени од ривалските компании од Македонија, Катар и Босна, краделе и презентирале техничка документација.

При претресот на осомничените во Белград, Ужице и Пожега, пронајдени се големи суми пари и доверлива документација за производство на муниција.