Царовска се сретна со штипските пензионери

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, претседателката на Сојузот на здруженија на пензионери, Станка Трајкова, директорот на Фондот за Пензиско и инвалидско осигурување, Шаип Зенелии градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски попладнево имаат средба со штипските пензионери, на која се разговара за најавеното зголемување на пензиите од 5 отсто, но и за останати теми поврзани со пензионерскиот стандард и живот.

Минитерката за труд и социјална политика, Царовска истакна дека како Влада покажале дека го стабилизирале пензискиот систем во земјава.

– Досега пензиите порасна повеќе од 800 денари, само со законските усогласувања. Но и во самото законско решение, кое го понуди самата реформа рековме дека доколку се создадат економски можности и економијата расте во државата ќе обезбедиме трето дополнително зголемување на пензиите. Таму беше поставен еден индикатор со раст на БДП за четири проценти. Но, од страна на Здружението на пензионери беше побарано дека растот на платите, којшто е реален во нашата држава, а тоа е раст на минималната плата над 15 проценти и раст на просечната плата во државата над 5 проценти дека и тие заслужуваат да имаат одредена распределба – вели Царовска.