Членството на Македонија во НАТО не е доведено во прашање

0
55

Членството на Северна Македонија во НАТО не се доведува во прашање, се чека завршување на процедурата во сите членки, изјави официјалното лице на НАТО, Џејмс Апатураи.

Единствената отежнувачка околност е застојот во Шпанија, поради формирањето на владата, изјави Апатураи, заменик помошникот генерален секретар на НАТО за политички прашања и безбедносна политика.

„Таму имавме воени операции и се уште ги имаме. Имаме програм за реформи со секоја држава која не е членка. Имаме три канцеларии во регионот кои ги поддржуваат реформите. Тоа значи дека граѓаните на целиот регион можат да бидат потполно безбедни дека НАТО бил посветен на Западниот Балкан и така ќе остане. Кога се зборува за отворени врати, како што ние велиме, за прифаѓање нови членки, ги почитуваме сите рокови“; вели Апатураи.