Шекеринска: Овој собраниски состав треба да го ратификува протоколот за НАТО

Една недела ја дели Македонија од НАТО самитот во Лондон, а се уште немаме амбасадор и воен претставник во Алијансата. Министерката за одбрана Радмила му ја презентира на претседателот Стево Пендаровски. Во Лондон ќе одиме со в.д. амбасадор.

И додека Македонија ја чека ратификацијата од Шпанија, министерката го претстави буџетот за следната година. Од предвидените 10 милијарди денари, најмогу пари ќе се издвојат за модернизација на армијата и човечки ресурси. Новите униформи кои доцнат,  ќе биле готови следнот фебруари. За реконструкција на објектите на арм  предвидени се 263 милиони денари. А појаснувајќи ги измените во новиот Закон за служба во Армијата истакна министерката рече дека  со него првпат се решава проблемот со станбено обезбедување на припадниците на армијата и со месечниот паушал од 7.000 денари ќе бидат опфатени околу 6.000 лица