Јовески за ИРЛ: Не се мешаме во работата на судиите, Русковска беше разочарана

Јавниот обвинител Љубомир Јовески во интервју за ИРЛ вели дека неговата колешка Вилма Русковска реагирала импулсивно и не станува збор за притисок врз апелационите судии кои одлучиле за ослободување од затворски притвор за обвинетата Катица Јанева.

„Денеска во Јавното обвинителство на Република Северна Македонија ние одржавме колегиум и ги разгледавме овие прашања. Таа изјава не треба да се сфати како притисок врз судиите. Ние како Обвинителство ги почитуваме одлуките на судиите и немаме намера да се мешаме во нивните работи, но исто така се залагаме за владеење на правото и ние сме гарант за заштита на законитоста. Ние сме одговорни во делот на кривичниот прогон и можеби изјавата на обвинителката Вилма Русковска се должи на моментална разочараност од определена одлука, со оглед на тоа што во тој предмет таа водеше сеопфатна предистражна и истражна постапка. Изготвено е обвинение и поднесен е обвинителен акт и се чека судот од тој обвинителен акт да ја донесе соодветната одлука“ – вели Јовески за ИРЛ.