Џафери не е оптимист за измени на Изборниот законик пред изборите

0
62

Претседателот на Собранието не е оптимист за иницијативата за измени на Изборниот законик во пресрет на априлските предвремени парламентарни избори. Образложението што Талат Џафери го нуди е дека за таков потфат потребна е широка поддршка во парламентот од сите партии.

„Мислам дека без општ консензус не би требало да се влезе во таков проект. Вообичаено такви проекти не се реализираат во последните месеци на работа на Собранието затоа што промената изискува и соодветни промени во моделот и во активности на други институции. Во тој контекст, мислам дека не би требало да се влезе во измени. Ако се влезе во измени, тогаш тоа треба да биде во поечток на мандатот на еден собраниски состав“, изјави Талат Џафери.