Анкета на МЦМС и „Социетас цивилис“: СДСМ и Заев најпопуларни меѓу граѓаните

Партискиот, но и рејтингот на партиските лидери го објавиJA во третиот дел од истражувањето на јавното мислење МЦМС и Институтот за демократија, социетас цивилис.

Според анализите тие посочуваат дека Речиси и да нема разлика помеѓу рејтингот на двете најголеми политички партии во државата, ВМРО ДПМНЕ и СДСМ, односно разликата меѓу нив е во маргините на статистичката грешка. Актуелната партија на власт, СДСМ со 22,1% поддршка има благо водство пред опозициската партија – ВМРО-ДПМНЕ има поддршка од 20,4% од испитаниците. Разликата помеѓу нив изнесува 1,7 процентни поени. Доколку утре се одржат парламентарни избори 6,6% од испитаниците одговориле дека би гласале за ДУИ.

Споредбено со податоците од истражувањето спроведено во ноември 2018 како што посочуваат авторите на истражувањето Rејтингот на СДСМ е намален за 4,7 пп во, а рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ е намален за 1 пп.