Божиќ пред или по Нова година?

Дали православниот Божиќ треба да се слави пред или по Нова година, односно според грегоријанскиот календар на 25 декември или според јулијанскиот на 7 јануари, како што практикува Македонската православна црква-Охридска архиепископија. Оваа тема со години се наметнува, пред сѐ, од страна на здруженијата на стопанствениците во земјава, кои од практични причини сакаат временски да го усогласат своето работење со партнерите во странство, каде што најчесто се празнува според грегоријанскиот календар. Но најновиот обид за отворање на темата предизвика жестоки реакции, пред сѐ на социјалните мрежи.

Имено, овој пат, скопскиот градоначалник Петре Шилегов ја повика МПЦ да го смени датумот на празнување на Христовото раѓање од 7 јануари на 25 декември, за да може, како што рече, празничната атмосфера во градот да го опфати и православниот Божиќ.

– За да може атмосферата да остане на градскиот плоштад во Скопје и по Нова година, можеби вистинското прашање е зошто МПЦ не го смени календарот, па да го славиме Божиќ како цел свет – посочи Шилегов.