Вучиќ го најави доаѓањето на Трамп и Џонсон во Србија

0
38

Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави дека е време американскиот претседател Доналд Трамп да ја посети Србија, но дека британскиот премиер Борис Џонсон ќе дојде во Белград пред него.

 

– Запомнете, прво доаѓа Борис Џонсон, потоа Трамп, и кога тоа ќе се случи, тие што се смееја на мене, ќе треба да ги запомнат моите зборови, рече Вучиќ на церемонијата во Крушевац, во знак на одбележување на почетокот на автопатот Моравски Коридор.

 

Автопатот ќе биде долг 113 километри, што ќе поврзува неколку градови во централна Србија со повеќе од половина милион луѓе – Чачак, Краљево, Крушевац – и ќе биде врската помеѓу Коридорот 10 и автопатот Милош Велики на Коридорот 11 кон Црна Гора. Проектот му беше доверен на американско-турскиот конзорциум Бехтел-Енка, кој во август достави понуда само на јавна покана од српската влада за избор на стратешки партнер.