Германците бараат гастарбајтери, а сами бегаат од државата: Зошто и каде најчесто заминуваат?

0
60

Германските мигранти се претежно високообразовани академски граѓани во своите рани години: 76 проценти имаат високо образование или докторат, што е три четвртини, иако само една четвртина од германското население има универзитетско образование. Повеќето се од 20 до 40 години. Овие податоци доаѓаат од студија на Федералното биро за истражување на населението.

 

 

Според оваа студија, голем дел од испитаниците емигрирале од професионални причини. „Честопати тоа е следниот чекор во кариерата“, вели политикологот Андреас Ете при презентирањето на резултатите од студијата во Берлин. Само 18 проценти изјавиле дека ја напуштаат Германија заради незадоволство од животот во оваа земја, пренесува српски Курир, повикувајќи се на Дојче веле.

 

„Повеќе од 60 проценти од анкетираните изјавиле дека нивниот нето приход на домаќинства во странство е „подобар“ или „многу подобар“ од платата што ја добиле во последните месеци во Германија“, рече Ете. Во просек, нето личниот приход се зголемувал за 1,186 € месечно. Ова големо зголемување на приходот останува дури и кога се разгледува различната куповна моќ на земјите во кои се иселиле Германците.