Голема прослава во Северна Кореја, Ким отвори нов град

Со голема прослава, во која беше вклучен огномет, Северна Кореја го означи завршувањето на градежниот проект на лидерот Ким Џонг-ун, нов град во близина на светата планина Паекту, од каде што, според севернокорејските медиуми, потекнува неговото семејство.

Медиумите го опишуваат проектот како олицетворение на модерната цивилизација.

Градот Самџион е замислен како социјалистичка утопија со нови станови, хотели, ски-центри и други трговски, културни и здравствени установи, пренесува „Ројтерс“.