Дипломати со кариера ќе ги пополнат амбасадорските места

Иако списокот со 19 амбасадори сè уште официјално не пристигнал во претседателскиот Кабинет на Водно, сепак шефот на државата Стево Пендаровски очигледно ги знае имињата. Тој тврди дека над 90 отсто од кандидатите се дипломати од кариера, но како што вели, не е сигурен дали сите од нив ќе успеат да заминат во странство пред изборите на 12 април следната година.

 

– Тука има една временска одредница која јас ја имав спомнато и порано, а сакам и сега да ја посочам. Се ближат избори, на 3 јануари доаѓа техничката влада, а многу важен датум е и распуштање на Собранието кое треба да се случи на 11 или на 12 февруари следната година. По тој датум не можете ниту да вработите, ниту да унапредите кој било службеник во државната администрација, а не, пак, да праќате амбасадори низ светот – истакна Пендаровски.