Заев: Верувам дека ќе ги решиме историските прашања со Бугарија

Верувам дека ќе ги решиме историските проблеми со Бугарија.“, изјави македонскиот премиер Зоран Заев во интервју за Дојче веле.

Се очекува македонскиот премиер да си поднесе оставка и да формира владин кабинет на 3 јануари за да управува со земјата до предвремените избори на 12 април 2020 година.

Заев ја коментираше својата претстојна средба со бугарскиот премиер Бојко Борисов, која ќе се одржи откако тој веќе ќе даде оставка од својата функција. Иако е дел од неговата приватна агенда, македонскиот државник ветува дека ќе му понуди на Борисов креативни решенија за да може да продолжи да напредуваат заедно.

„Верувам дека ќе ги решиме историските прашања и ќе им помогнеме на двете комисии, како што беше и првичната идеја: преку договорот да се изгради пријателство, а не да се создаде непријателство. Верувам дека ќе најдеме решение, јас и советниците имаме креативен начин на размислување “, рече Заев