Започна со работа леарница Краунфилд Фаундри, со ветување дека нема да се загадува животната средина

Стартуваше со производство леарницата Краунфилд Фаундри во Пробиштип, за која невладините и граѓаните пред да почне изградбата реагираа и бараа потврда од компанијата дека нема да го загадува воздухот и водата, откако во овој објект ќе се произведат и обработат оделаноци од сиво и нодуларно железо.

 

Раководството на компанијата денеска со ветување дека за производство ќе се користи само електрична енергија и строго е забрането употреба на суровини, кои се штетни по здравјето на луѓето и средината.

 

Во леарницата ќе се произведуваат капаци за шахти и разни машински елементи, во неа досега се вложени околу 17 милиони евра.