Меркел – Важно е злосторниците да ги нарекуваме со вистинските имиња, а тоа сме ние Германците.

Германската канцеларка Ангела Меркел, за првпат во својот 14-годишен мандат на чело на германската Влада, денеска го посети поранешниот концентрационен логор на Третиот рајх во Аушвиц, и истакна дека тоа што се случило во Аушвиц човечкиот им не може да го разбере.

-Важно е злосторниците да ги нарекуваме со вистинските имиња, а тоа сме ние Германците. Потсетувањето на злосторствата е наша одговорност, која никогаш нема да престане, нагласи Меркел.-Злосторстватаво Аушвиц се цврст дел од нашиот национален идентитет, рече таа, и укажа дека злосторствата никогаш не смеат да се зборават, да се подвлече линија, нити да се релативизираат, рече Меркел