Обвинителството на Рускоска ќе ги преземе надлежностите на СЈО

Што предвидува новиот предлог закон за Јавното обвинителство изготвен од Министерството за правда, за кој деновиве се вршат одредени консултации меѓу колициските партнери? Дојче веле имаше увид во предложената верзија, во која, меѓу другото се определува кој ги презема надлежностите на СЈО и материјалите од незаконското следење на комуникациите. Од ова е извесно дека предлагачот се откажал од идејата за формирање ново обвинителство за гонење на висока корупција, а сите случаи од висок профил треба да бидат во надлежност на Обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција. Таквото решение е предвидено во членот 108 во делот на Преодни и завршни одредби.