ПЕНДАРОВСКИ ПРОТИВ ПРОМЕНА НА ГРАНИЦИТЕ НА БАЛКАНОТ: Тоа ќе не врати во минатото и ќе ни донесе само конфликти

Претседателот  Стево Пендаровски, го повтори во својот прв годишен говор пред пратениците ставот дека е против промена на границите на Балканот. Тој процени дека ова сигурно ќе го врати Балканот во раните 90-ти години, предизвикувајќи тензии и најверојатно нови конфликти.

„Бидејќи времето на Балканот за жал тече побавно од друго место во светот, во некои центри на светската моќ се разговара за новите прилагодувања на границата на Балканот, дури и за размена на луѓе и територии“, рече претседателот.

„Мојот став беше од почеток и останува дека новата промена на балканските граници сигурно ќе нè врати назад во раните 90-ти и ќе предизвика тензија, најверојатно, конфликти“, рече Пендаровски.

Претседателот на Македонија рече дека тој став го заземал пред Претседателот на Србија и Премиерот на Косово, како и до сите странски државници што ги запознал и со кои се состанувал.