Светски ден за борба против корупција, Владата не извади бројки за корупцијата во институциите

Желбите едно, реалноста сосем друго. Корупцијата црна дамка врз амбициите на Македонија за брза евроинтеграција. И покрај променетото име, во октомври нашата држава не го доби посакуваниот датум за старт на преговори со Европската унија. Иако власта ветуваше дека договорот со Грција ќе значи датум, европските велесили порачаа дека треба да се работи на реформи во повеќе сегменти, меѓу кои и еден од најважните, корупцијата. Познавачите велат дека кај Владата постои барем декларативна волја за борба со корупцијата, но изостануваат резултатите.

 

-Сите сме сведоци дека на дневно ниво ни го нарушува и вкупниот наш дигнитет, и вкупната наша работа. И генерално конечно проблемите со меѓународните наши интеграции, приемот во Европската унија. Корупцијата во сите тие сегменти е и те како сериозна причина зошто ние не можеме да влеземе во современиот свет, вели Нелко Нелковски од здружението на граѓани „Театар Боеми“.