Сугарески и Бектеши на увид во изградбата на гасоводот Скопје-Тетово-Гостивар

Тие ќе ја посетат трасата на гасоводот во Тетово, во близина на село Фалише.

Гасоводот е проектиран со должина од 86 километри, како трет дел од Проектот за изградба на националниот гасоводен систем. Проектот е проценет на околу 30 милиони евра, а финансиските средства се обезбедени преку кредит од германската Дојче банк и Ерсте група.

Со буџетот на Министерството за економија за 2020 година за гасификација се предвидени 120 милиони денари. Под надлежност на овој ресор со измените на Законот за енергетика од следната година преоѓа АД Национални енергетски ресурси, коешто е надлежно за изградба на гасоводниот систем. /МИА