УЈП го истражува долгот на ВМРО-ДПМНЕ за изборната кампања

Управата за јавни приходи тврди дека ВМРО-ДПМНЕ ѝ должи 370 илјади евра за изборната кампања на фирмата Полиестердеј. На тие пари фирмата треба да плати данок на добивка, зашто набавките се фактурирани.

 

Се работи за три договори за промотивен материјал за изборната претседателска кампања на Гордана Сиљановска Давкова и за градоначалничката кампања во Ново Село и Охрид.

 

Проблемот е во тоа што Полиестердеј не може да си ги наплати парите затоа што сметката на ВМРО-ДПМНЕ, која била отворена наменски за изборите, е затворена, велат од УЈП. Оттаму брифираат дека партијата склучила договор со Полиестердеј за набавка на рекламен материјал, односно за маици, пенкала, капи и запалки. Полиестердеј, пак, од друга страна за оваа набавка се задолжила кон фирмата МОНТ, која е ќерка фирма на Орка Холдинг на Орце Камчев на која ѝ должи за материјал 276 илјади евра.