Џафери до ВМРО-ДПМНЕ: Нема да ви поминат измени без поддршка од албанците

Измените на законот за јазици што ги најавува опозициската ВМРО-ДПМНЕ поради прерпоките на Венецијанската комисја нема да пројдат во Собранието поради тоа што за нив е потребно Бадентерово мнозинство, а кај пратениците Албанци нема подготовеност да ги гласаат, вели собранискит спикер Талат Џафери. Сепак, поради процедурата, доколку измените бидат поднесени во парламентот тој ќе ги стави на седница.

 

Во тој контекст сметам дека ниеден предлагач кој и да е, во однос на евентуални дополнувања на Законот за употреба на јазиците, нема да најде соодветна поддршка кај пратениците Албанци, имајќи предвид дека тие го сочинуваат двојното мнозинство. Во дадениот момент мислам дека таква подготвеност кај пратениците Албанци не постои, вели Џафери.

 

Џафери потенцира и дека во важност единствено е законот за јазици кој тој со еден потпис го објави во Службен весник.