Анѓушев пред заминување си ќари милионски тендер од Шекеринска

Бизнисменот Кочо Анѓушев ја напушти вицепремиерската фотелја во Владата и му се враќа на долгогодишниот бизнис со струја, „потежок“ за речиси 2 милиона евра. Три дена пред самото негово заминување, според податоците на Бирото за јавни набавки, поточно на 30 декември 2019 година, министерката за одбрана Радмила Шекеринска одлучи да го додели тендерот за едногодишна набавка на струја на Друштвото за трговија и услуги, Енерџи Деливери Солушн, ЕДС ДООЕл Скопје. Односно на фирма во сопственост на Кочо Анѓушев. Вредноста на тендерот е 1,6 милиони евра, а објаснувањето е дека таа фирма е избрана затоа што понудила најниска цена на струјата, за разлика од претходните 3 пријавени на тендерот.

Пред два дена, пак, истата фирма на Анѓушев, ЕДС, го доби и тендерот за набавка на струја на АД за стопанисување со деловен простор во државна сопственост, во вредност од 38 илјади евра.