Во 14 часот јавна расправа за предлог законот за Јавно обвинителство

За 14 часот е закажана јавната расправа за предлог законот за Јавно обвинителство. Во Комисијата за политички систем се поканети голем број обвинители, професори, адвокати и други експерти. Ќе учествува и државниот јавен обвинител Љубомир Јовески, на што инсистира опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

За донесување на законот, кој стана неформален услов за позитивен европски извештај и добивање датум за преговори, потребни се 80 пратенички гласови, што значи, согласност од сите партии.

Комисиската расправа најверојатно ќе трае неколку дена. Во ВМРО ДПМНЕ се воздржани за законот, ќе се изјаснат по јавната расправа.