Лажна узбуна поради коронавирус во Србија, се применуваат превентивни мерки

Сомневањето дека пациент од Кина е заразен со новиот коронавирус е отстрането во Србија по лекарските наоди и тестови со кои е утврдено дека станува збор за респираторна инфекција, рече министерот за здравство Златибор Лочнар и истакна дека земјата има реагенси за четири типови коронавирус.

„Пациентот пристигнал во Белград на 13-ти јануари, а на 17-ти јануари се јавиле првите тешкотии кај него и нашиот здравствен систем одреагира на најпрофесионален начин… Земена е анамнеза дека бил во зафатеното подрачје и од истата секунда е реагирано како да го има вирусот: изолиран е, сместен е на Инфективнта клиника и одработена е целата неопходна дијагностика“, изјави Лончар за Радио-телевизија на Србија (РТС).