Лозарите бараат договори за откуп на грозјето да се склучат до Свети Трифун

Производителите на грозје од Тиквешијата испорачаа барања до министерството за земјоделство кои се однесуваат на подобар старт на новата производна сезона во лозарството. Бараат винарските да потпишат договори во кои ќе биде утврдена и откупната цена најдоцна до празникот на лозарите Свети Трифун, кога тие симболично започнуваат со лозарските работи за новата производна реколта.

Во писмото исто така се бара, редовна исплата на грозјето согласно закон. Визбите кои нема да склучат договори до празникот, да не смеат да откупуваат грозје и да им се одземе лиценцата за тековната година, а на тие што ќе склучат договори да им се забрани откуп на поголеми количини од договореното.