На оваа мапа можете во реално време да го следите ширењето на коронавирусот

Експертите од Центарот за наука на системите и инженерство при Универзитетот „Џонс Хопкинс“ во САД развија интерактивна мапа на светот на која може да се следи ширењето на коронавирусот.

 

Мапата, која може да ја погледнете на овој линк, овозможува следење на сите клучни податоци: каде е потврден вирусот, колку случаи се потврдени, колку луѓе починале, колку се успешно излекувани, во кои земји, односно региони, се појавил вирусот итн.

Меѓу другото, на мапата е претставен и графикон чија линија го потврдува експоненцијалното ширење, кое главно е карактеристично за вирусите. Имено, според досегашните процени, едно заразено лице во просек заразува две до три нови, при што самото не мора нужно да ги има симптомите на болеста.