Нуредини: Да испитаат дали во земјава е увезен и изгорен опасен отпад

Министерот за животна средина, Насер Нуредини, ги повика надлежните органи да испитаат дали во земјава е увезен и изгорен опасен отпад. Тој потсети дека ниту една депонија во Македонија нема таква лиценца. Случајот беше откриен откако во Бугарија беше отворена истрага за компанија за управување со отпад за согорување отровен отпад, чиј соработник е исто така сега отпуштениот директор на Дрисла, Горан Ангелов.

„Ниту една депонија нема дозвола за увоз на отпад. Ниту една лиценца не е одобрена од Министерството за животна средина за увоз на отпад. Доколку тоа се случи е незаконски акт, Обвинителството мора да постапи. Ние ќе им помогнеме заедно со Царината да се увериме тоа да не се случи. Тоа треба да се изврши од надлежните органи, инспекторите, од Царината. Ние ќе го поддржиме нивното извршување, но не можеме да бидеме надлежен орган што контролира што се увезува на границите“, изјави Насер Нуредини, министер за животна средина.