Помпео: Светот сега е побезбеден по смртта на иранскиот генерал

Американскиот државен секретар, Мајк Помпео изјави дека американските лидери не се сомневаат во разузнавачките податоци за одлуката за елиминирање на иранскиот генерал Касем Сулејмани.

„Разузнавачките проценки покажаа дека дозволувањето Сулејмани да продолжи со своите планирања и заговори, за неговата кампања на терор, е поризично отколку акцијата која ја презедовме минатата недела“ рече Помпео за телевизијата „ЕјБиСи“.

Тој ги бранеше наредбите на американскиот претседател Доналд Трамп за елиминација на Сулејмани, кој важеше за моќен генерал на елитните ирански сили Кудс.